Koronavuosi Villa Bredan hoivakodissa – omaisen mietteitä

Mielipidekirjoitukseni KaunisGrani Nro 15 /10.12.2020–20.1.2021 (linkki pdf-versioon, sivu 18)

Kauniaisten vanhuspalvelupäällikkö kirjoitti Kaunis Granin lokakuun numerossa muistisairaiden kasvavasta joukosta ja tuesta, jota kaupunki asiantuntijatiimin muodossa asukkailleen tarjoaa. Erittäin hyvä asia!

Villa Breda on lähes kuudenkymmenen, luultavasti pääosin myös muistisairaan, asukkaan viimeinen koti. Toimenpiteistä, joilla heidän henkistä vireyttään pyritään ylläpitämään, toivoisin tiedotettavan. Kuluvana vuonna on hoivakodista omaisille lähetetty viestintä koskenut yksinomaan tapaamiskieltoja- ja ohjeita.

Tapaamiset omaisen huoneessa onnistuivat hetkellisesti marraskuussa yli kahdeksan kuukauden tauon jälkeen. Hyvä, että syksyllä tapaamiset kuitenkin järjestyivät Bredan yleisissä tiloissa. Nyt pääkaupunkiseudun pandemian leviämisvaiheessa on luonnollisesti tapaamisehtoja jälleen tiukennettu.

Koronan suljettua hoivakodin ulkopuolisilta toimijoilta maaliskuussa lankesi vastuu virkistystoiminnasta hoitajille – muun hoitotyön ohella. Hoitajat tekevät parhaansa ja siitä iso kiitos heille! Kysyttäessä hoivayksiköstä omaisen vointia, liittyvät vastaukset useimmiten fyysiseen hyvin- vointiin. Miten asukkaiden henkistä vointia seurataan? Poikkeamat käytöksessä, vaikkapa lisääntyvä sekavuus saattavat olla hälytysmerkki esimerkiksi virtsatietulehduksesta!

Ryhmäkodeissa on käytössä Yeti-jättitabletit, isot televisioruudut. Tätä kautta saadaan musiikkia ja mielenkiin- toisia ohjelmia. Toivottavasti laitteita käytetään ahkerasti. Muistisairaille on tutkitusti musiikin kuuntelu hyväksi. Musiikki stimuloi aivoja erittäin laaja-alaisesti ja vaikuttaa mielialaan sekä vireystilaan. Henkisen vireyden ylläpitä- minen on ensiarvoisen tärkeää eikä saa jäädä fyysisen huolenpidon varjoon.

Tuula Lehmuskoski,
aktiivinen hoivakotiasukkaan omainen

Villa Breda on lähes kuudenkymmenen, luultavasti pääosin myös muistisairaan, asukkaan viimeinen koti.

Lisää julkaisuja

23.2.2021

Kokoomus sanoo KYLLÄ

KYLLÄ: Maailman parhaalle koulutukselle, jossa on aikaa opettaa ja herättää lasten uteliaisuus oppimiseen.  KYLLÄ: Sujuvalle arjelle. Sujuvan arjen tekevät esimerkiksi laadukas

17.1.2021

Miksi ehdolle kuntavaaleissa keväällä 2021?

Miksi ehdolle kuntavaaleissa keväällä 2021? Ehdokasfoorumin innoittamana Lauantaina 16.1.2021 osallistuin Kokoomuksen järjestämään valtakunnalliseen ehdokasfoorumiin, joka keräsi yli 500 osallistujaa ympäri